Praizvedba opere Lennon skladatelja Ive Josipovića u suradnji s Muzičkim biennaleom ZagrebOPERA — 19. travnja 2023.

 

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u suradnji s Muzičkim biennaleom Zagreb praizvest će novo djelo suvremenog hrvatskog skladatelja Ive Josipovića, operu Lennon.
Praizvedba će se održati 22. travnja pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera te u režiji Marine Pejnović. Libreto je napisala iznimna poznavateljica života i rada Johna Lennona, profesorica Marina Biti.

Sudbina Johna Lennona, jednoga od slavnih Beatlesa, dugo je vremena intrigirala skladatelja Ivu Josipovića, a kad je Marina Biti napisala libreto, skladateljski se posao mogao nastaviti. Ova priča o ubojstvu koje je uzdrmalo suvremeni svijet sadržava i nadrealističke komponente, a u središtu radnje je John Lennon i ljudi koji su zauzimali važna mjesta u njegovu životu, ali, naravno, i lik ubojice s njegovim specifičnim psihološkim profilom, dok se pokušava odgovoriti na pitanje zašto se obožavatelj prometnuo u ubojicu čovjeka kojega je obožavao.

Opisujući ga kao sociološki fenomen u istoj mjeri kao i glazbenu ikonu, Josipović smješta Johna Lennona i najbliže osobe iz njegova života u okvir opere od pet slika, uz veliki simfonijski orkestar i zbor. Operu odabire upravo zato što je vidi kao najpodatnije sredstvo za izražavanje svoje vizije, a u razradi njezine koncepcije pomaže mu znanje i iskustvo koje je stekao kao profesor kaznenopravnih znanosti i kroz šire bavljenje društvenim pitanjima.

U Josipovićevoj operi Johna Lennona utjelovljuje Domagoj Dorotić, Yoko Ono Lennon je Marija Kuhar Šoša, Ozren Bilušić pjeva Marka Chapmana a May Fung Yee Pang je Dubravka Šeparović Mušović. Dario Ćurić je Stuart Sutcliffe, Kristina Đopar Mimi Smith, Helena Lucić Šego je Cynthia Lennon, Sofia Amelie Gojić Julia Stanley Lennon. Siniša Galović je Paul McCartney, Alen Ruško Julian Lennon, Siniša Štork Brian Epstein, Siniša Hapač je George Harrison, a Davor Radić Ringo Starr.

Kostimografiju potpisuje Zdravka Ivandija Kirgin, Ivan Lušičić Liik zadužen je za scenografiju, Barbara Novković Novak za koreografiju i scenski pokret, oblikovanje svjetla Elvis Butković dok je asistent režije Patrik Sečen.

Praizvedba opere Lennon ujedno je i završnica izdanja MBZ-a.